STEM-ініціатива
  • Коментарі запису:0 коментарів

З початку навчального 2023/2024 року у Волочиському НВК розпочали діяти технічні гуртки: «Системи безпеки та дрони», «Підготовка операторів БПЛА». Відвідувачами стали учні 7-11 класів комплексу, згодом до них долучились учні інших міських закладів освіти. Із задоволенням  гуртківці проходили навчання протягом року, а на завершення запланували кілька показових майстер-класів з пілотування різних дронів, ознайомлення з типами БПЛА  та самостійне  виготовлення FPV-дронів для ЗСУ. Усі наміри зреалізували за підтримки  керівника гуртків пана Дмитра Цвєткова  та злагодженим діям самих учнів.

 У сучасному світі, насиченому технологіями, однією з найбільш перспективних областей є авіаційні технології та безпілотні літальні апарати (БПЛА). «ЗСУ потрібні дрони, війна безпілотників, мільйон дронів за 2024 рік, дрони, дрони, дрони» — ми чуємо це щоденно.Основна мета технічних гуртків  ̶ навчати молодь конструювати, збирати дрони та готувати їх до пілотуванню. Учнів зацікавила можливість отримання  практичних  навичок  складання і паяння деталей, а в перспективі друк деталей на 3-D принтері (зможуть опанувати  у прийдешньому  навчальному році).

Тепер учні знають що ж таке FPV-дрон та як він працює, які  види дронів-камікадзе існують, чим відрізняються та на що  слід звертати увагу  при  їх самостійному виготовленні.

Інша група учнів  каже, що стати пілотом FPV не так і складно: спочатку теорія, бо  ж треба розуміти з чого складається дрон, які є нюанси, як керувати дроном при різних погодних умовах та на різній місцевості. Потім практика  ̶ навчитися робити базові фігури, пікірування та влучання. Причому спочатку це все відпрацьовується на симуляторі(спеціальна програма), потім  ̶  на тренувальному  дроні, пізніше  ̶  на нормальному дроні.

 Свою майстерність гуртківці-оператори дронів продемонстрували малечі пришкільного табору,  табору «Поділля Мрій»,  учням 5-10 класів комплексу та ліцеїв №1 і №2 . Усі демонстрації супроводжувались розповідями учнів про типи дронів, а також   кожен учасник міг спробувати керувати дроном, що особливо подобалось дітям.  Серед них   стало більше охочих долучитись до відвідування гуртків, де їм відкривають можливості сучасного технологічного світу, нові знання, вміння,  можливість визначитись з вибором майбутньої професії.

Окремі старшокласники, які мріяли стати істориками  чи мовознавцями тепер кажуть, що вступатимуть у технічні ВУЗи на інженерні спеціальності.

Сьогодні 07.07.2024 року,  гуртківцями передано 4 FPV-дрони  випускнику закладу захиснику ЗСУ, який воює на Донецькому напрямку. Він пообіцяв, що обов’язково дасть оцінку  роботі «наших дронів».  Нагадуємо, що деталі для них придбано з коштів, виручених під час благодійного концерту.  А на два наступних передано кошти керівнику гуртка на придбання комплектуючих ще на 2 «пташки» (з коштів, які зібрали під час зустрічі- випускників).

Дякуємо Дмитрові Цвєткову, що  допомагає учням  розвивати STEM-ініціативи, що полягають в отриманні теоретичних наукових знань у ході практичної діяльності. Безсумнівно технічні гуртки  стали прикладом успішної ініціативи, яка сприяє розвитку технічного потенціалу молоді та її підготовці  до впровадження сучасних інноваційних технологій, таких важливих в умовах повномасштабної російської агресії проти України.

Тепер «нашої» допомоги ЗСУ   буде ще більше, на жаль, війна безпілотників триває.

СЛАВА УКРАЇНІ!!! ГЕРОЯМ СЛАВА!!!

Залишити відповідь